Wednesday 19 October 2011

Здоров'я – всьому голова

Проект «Здорове середовище для молоді» успішно реалізується. Уже на даний час учні та наставники Долинської спеціалізованої школи-інтернату зробили чимало справ, їхні мрії втілюються в життя, навчання в школі стає дедалі цікавішим – і все це без шкідливих звичок. За плечима уже багато проведених заходів – анкетування для вивчення поведінки, пов’язаної з ризиком для здоров’я серед учнів, «Похід без алкоголю» та конкурс стінгазет. А зовсім недавно відбулися ще два не менш цікаві заходи – гра «Доміно», учасниками якої були учні четвертого класу та їхні батьки, а також змагання «Веселі старти» для учнів 5-6х класів.
У розважальній грі «Доміно» змагалися між собою три команди – «Непосиди», «Круть-Верть» та «Невгамовні». Від кожної команди змагалися по десять учасників – п’ять маленьких учнів та п’ятеро батьків, які всі разом, виконуючи цікаві та оригінальні завдання, прокладали собі шлях до перемоги. Ще більше веселощів та колориту додавали клоуни Тяпка і Ляпка, що допомагали учасникам краще зрозуміти умови конкурсів та правила їх виконання. У залі панувала дружня атмосфера, але команди не забували, що найкращі отримають грамоти та подарунки і тому ще більше хотіли прийти до фінішу першими. Разом зі своїми дітьми, батьки брали участь у конкурсах не просто так, адже, як говорить заступник виховного відділу Алла Шевченко, виховання повинно іти з сім’ї: «Дитині дуже важко нав’язати чиюсь думку, можна тільки показати, як правильно нею жити. Якщо діти бачать, що батьки ведуть здоровий спосіб життя – вони також будуть їх наслідувати». Ведучою гри «Доміно» була Галина Степанівна Селюк, що сама складала сценарій і готувала дітей до конкурсів. А спостерігали за усім цим члени компетентного журі, що пильно контролювали процес змагань і правильно та чесно оцінювали команди. На завершення учасники зачитували прислів’я, які капітани команд поетапно розкривали після кожного конкурсу. І всі ці вислови були пов’язані зі здоров’ям та здоровим способом життя. Усі учасники змагань отримали масу задоволень, їх просто переповнювали позитивні емоції.
  «Це було чудово! Ведуча також чудова, я знаю, скільки їй треба було прикласти зусиль, щоб усе це так гарно організувати. Я дуже рада, що цей проект реалізовується, що він не залишає нікого байдужим, про нього говорять, пишуть у пресі і це дуже важливо для підростаючого покоління знати про шкідливі звички та їхні наслідки», – говорить член журі та ініціатор проекту Робін Ілейжер.
Наступного дня проводилися змагання серед учнів 5-6х класів під назвою «Веселі старти». Тут змагалися між собою уже чотири команди – «Чемпіони», «Веселі козачата», «Невгамовні козачата» та «Соколята». Змагання розпочалися з урочистого підняття прапора України, а також привітання від керівника проекту «Здорове середовище для молоді» Оксани Сливчук. Вона побажала усім учасникам успіхів та, незалежно від результатів, позитиву та здоров’я. Організатором конкурсів був учитель фізкультури Тарас Васильович Тисяк, який завжди переконує своїх вихованців, що здоров’я – це спорт. Він організував багато цікавих та захоплюючих естафет, які сподобалися не тільки учасникам, але й усім глядачам. Вболівальники, озброївшись плакатами та опахалами, активно підтримували свої команди, адже до перемоги потрібно іти всім разом! Звичайно ж, усе відбувалося під пильним наглядом незалежного журі, членами якого були представники Благодійного фонду громади м. Долина Оксана Сливчук і Лариса Галушина, а також я – кореспондент газети «Добра справа», що всі разом, справедливо, неупереджено та без власної вигоди оцінювали команди. Незважаючи на результат, усі учасники отримали подарунки, після чого у залі продовжувала панувати атмосфера дружби.
Співавтор проекту Алла Шевченко приклала чимало зусиль, щоб реалізувати всі ці заходи, адже на все потрібно багато часу та сили. «Коли я узгоджувала всі умови проекту з колективом школи, то не було жодної людини, хто б заперечив у чомусь, а їх, до речі, немало – сто п’ятдесят чоловік (вісімдесят педагогів та сімдесят техпрацівників). Перш за все, я вдячна саме їм, адже кожен вніс великий вклад у цей проект, усі активно допомагали, брали на себе ті чи інші завдання і разом, командою, ми таки змогли добитися тих результатів, які зараз маємо». Попереду ще багато цікавих заходів, які успішно реалізуються і залишають по собі позитивні відгуки та результати. За словами Алли Вікторівни, даний проект діятиме до середини грудня, що принесе велику користь як дітям, так і дорослим.
Статистика б’є насполох – серед дитячого алкоголізму Україна посідає перше місце і ось чому потрібно якомога більше залучати дітей до здорового способу життя та створити здорове середовище для молоді.
                                                                       
Ліліана Хомишин
тижневик «Добра Справа»

No comments:

Post a Comment