Tuesday 2 October 2012

Я живу завжди


Презентація однойменного фільму відбулася в п‘ятницю у конференц-ценгтрі музею «Бойківщина».  Фільм створений в рамках проекту «Кожен може розповісти історію», який профінансувало представництво Корпусу Миру США в Україні.

Цей проект надав можливість молоді співпрацювати з різними організаціями, щоб набувши навиків фільмування та розслідувальної журналістики, створити документальний фільм та записати  розповіді літніх людей, які були учасниками Другої світової війни, жили під Сталінським режимом, воювали в рядяах УПА чи були виселені з території України. В спогадах наших героїв оживають миті, які назавжди закарбувалися в їхній свідомості, які й досі бринять сльозами на очах, від яких завмирає серце.  …Історія написана на їхніх обличчях…..  

На презентацію фільму були запрошені герої, які ділилися з нами своїми спогадами, учні, що працювали над фільмом, а також друзі та партнери, які долучилися до знімального процесу.

Зі словами подяки до всіх присутніх звернулися керуюча справами виконкому Долинської РДА Світлана Сапетна, директор музею «Бойківщина» Тетяна Сенів,  та волонтер Корпусу Миру США Роберта Ілейжер.

Цей фільм став справжньою подією у житті літніх людей, які прожили нелегке життя і щиро зраділи, що про них пам’ятають і хочуть чути їхні розповіді.



Спогадами ділилися:
1. Ганна Грофиняк, с. Кропивник
2. Федір Лучка, с. Старий Мізунь
3. Роман та Олена Тюшка, с. Ст. Мізунь
4. Анастасія Сабадиш, с. Лолин
5. Надія Олійник, с. Шевченкове
6. Павліна Кецмур, Магда Куціль, с. Яворів
7. Василь Пирин, с. Новоселиця
8. Галина Чиркова, смт. Вигода
9. Дарія Ярмоленко, с. Тяпче
10. Михайло Харів, с. Сл. Болехівська  


Над фільмом працювали:
Олег Галів
Вікторія Павлів
Анастасія Левкут
Мар’яна  Гнот
Гошовська Тетяна
Корнелія Остапів
Юлія Білянська
Зоряна Семенова
Роксолана Веклин
Андріана Горбач
Леся Дунець


Автор ідеї та сценарію: Наталія Іванів, Роберта Ілейжер

Зйомка та монтаж:  Андрій Шкварла

Фільм створений за підтрики:

Благодійного фонду громади  м. Долина
Музею «Бойківщина» Тетяни та Омеляна Антоновичів
Долинської центральної районної бібліотеки
Долинського районного відділу культури
ТРК «Вежа» м. Івано-Франківськ

Проект профінансований представництвом Корпусу Миру США в Україні


* Благодійний фонд громади  м. Долина висловлює особливу подяку ТРК «Вежа», Івано-Франківськ за надану допомогу та підтримку у роботі над фільмом.

                                                                  Наталія Іванів, Благодійний фонд громади м. Долина










Долину відвідали гості з Прерії Віллидж


«Ми надзвичайно раді завітати до нашого українського дому», - говорили Джим і Саллі Гогенсі, перебуваючи в Долині.  Цей візит в Україну став для них першим і по-особливому вражаючим.
Джим і Саллі є членами комітету міст-побратимів Прерії Віллидж США.  Вони прилетіли зі Штатів прямісінько в Одесу, а далі Севастополь, Ялта, Херсон, Київ, Івано-Франківськ, Долина. Так наші гості відкривали для себе Україну.

Кілька днів, які Джим і Саллі провели в Долині були надзвичайно насичені. Одразу після прибуття гостей привітав міський голова Володимир Гаразд. Розмовляли про останні новини, згадували спільних друзів, ділилися планами на майбутнє.

Ввечері відбулася зустріч з Долинським фотоклубом «Промінь», роботи якого зараз виставляються у «Прерії Віллидж». Джим привіз фотографії з відкриття виставки, які дали можливість побачити як все відбувалося. Він розповів про  те, скільки людей побачили роботи українських фотомитців та про особливості сприйняття фотографії іноземними пошановувачами.

Наступного дня Джим і Саллі завітали до музею «Бойківщина», де відвідали майстер-клас  по виготовленню ляльки-мотанки, який провела Ксенія  Данилів. Вони із задоволенням працювали над створенням власних ляльок та розпитували про українські традиції. Далі вирушили на екскурсію до Долинської центральної районної бібліотеки та познайомилися з учасниками клубу англійської мови.



Також Джим і Саллі відвідали сесію міської ради, де Джим виступив з вітальним словом. Нашим гостям було надзвичайно приємно зустрітися з випускниками програми «Відкритий світ», які у свій час були в Прерії Віллидж. Одразу після зустрічі Джим і Саллі відвідали Долинську школу-інтернат та  Вигодський корекційно-реабілітаційний центр.  Наші гості були надзвичайно зворушені теплим прийомом, який влаштувала Оксана Романівна Якимів, та вітальним концертом від маленьких вихованців. 







Наприкінці дня вирушили до Долинської дитячої лікарні, де нас радо зустріла директор Наталія Височанська. Вона розповіла гостям про особливості роботи лікарні, провела екскурсію та показала щойно створений сімейний центр, який був облаштований за підтримки Благодійного фондому громади м. Долина у рамках проекту «Здорові діти – наше майбутнє». 

В останній день перебування в Долині Джим і Саллі відвідали могилу отця Тараса та Ясну Гору в Гошеві. Решту часу присвятили прогулянкам мальовничими селами Мізунь та Мислівка, насолоджуючись красою Карпатських гір. 

Пообіді відвідали музичну школу, оскільки  наше місто-побратим також долучилося до благодійної ініціативи по збору коштів на відновлення концертного залу і зробило свій фінансовий внесок, який Джим і Саллі Гогенсі передали нам особисто. На знак вдячності талановиті вихованці школи організували чудовий концерт та продемонстрували свої вміння.   
Джим і Саллі покидали Долину з натхненним настроєм та безліччю позитивних вражень.  Шкодувапли лише про одне, що не можуть залишитись на довше в місті, яке називають своїм другим домом.

                                                      Наталія Іванів, Благодійний фонд громади м. Долина