Wednesday 19 October 2011

ЗДОРОВЕ СЕРЕДОВИЩЕ ДЛЯ МОЛОДІ


З метою покращення здоров’я молоді успішно стартував ще один проект, який реалізовується Благодійним фондом громади м. Долина спільно з Долинською спеціалізованою школою-інтернатом з поглибленим вивченням окремих предметів за підтримки Відділу преси, освіти та культури Посольства США в Україні.

Ось уже рік Благодійний фонд громади м. Долина спільно з волонтерами Корпусу Миру США Робертою та Джеймсом Ілейжерами реалізовує проекти на різну тематику. Проектна діяльність дала змогу краще зрозуміти потреби населення нашого міста та району, згуртувати навколо себе небайдужих людей і, зрештою,  хоч трішки змінити наше життя на краще.
Одним із переможців конкурсу проектів для колишніх учасників програм обмінів Посольства США в Україні став проект «Здорове середовище для молоді», написаний спільно із заступником директора з навчально-виховної роботи Долинської спеціалізованої школи-інтернату, випускницею програми «Відкритий Світ» (2008) Аллою Шевченко. Основою проекту є опитування молоді цього навчального закладу для отримання реальних фактів про їх здоров’я та факторів, які на нього впливають. Також проект передбачає проведення активних заходів,  надання інформації про здоровий спосіб життя для 440 учнів школи та розвиток потенціалу суспільства реагувати на потреби молодого покоління.
Визначити проблеми і об’єднати всю громаду для їх подолання…
Протягом першого тижня навчання учні 7-11 класів прийняли участь в анкетуванні про ризик поведінки молоді. Анкета була розроблена Американським міжнародним союзом охорони здоров’я за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку, перекладена і адаптована до українського середовища Благодійним фондом громади м. Долина. В опитуванні взяло участь 185 учнів. Результати використовуватимуться для того, щоб об’єднати всю громаду – від вчителів до бізнесменів і чиновників, таким чином, щоб вони співпрацювали з метою вивчення проблем молоді і знайшли рішення, які б дозволили громаді досягти перспективних тривалих результатів у їх подоланні.  
Тетяна Болюбах, психолог:
«Дане анкетування охоплює, мабуть, основні складові здоров’я: безпечну поведінку, здорове харчування, навички гігієни, заняття спортом, ставлення до шкідливих звичок та самого себе. Учні охоче давали відповіді на запитання анкети, хоча деякі з цих питань викликали в них здивування або обурення. Особливо ті, що стосувалися вживання наркотиків чи суїцидальних намірів. Очевидно, це повинно свідчити про неприйняття дітьми такого способу поведінки (результати покажуть так це, чи ні). На мою думку, це анкетування відіграло позитивну роль вже у тому, що підлітки замислились про те, яким чином і їхня поведінка, і звички, і спосіб життя позитивно впливають на здоров’я, чи загрожують здоров’ю і, навіть, життю. Хоча, можливо, варто було б в анкету включити також  запитання, які стосуються комп’ютерної залежності, бо це також є важливою проблемою підлітків».
Перший захід проекту вдався…
Наприкінці тижня 24 учнів школи на чолі з п’ятьма педагогами прийняли участь у першому заході проекту, який мав на меті донести здорове повідомлення до всіх, хто користується туристичними стежками Долинського району. «Похід без алкоголю» - саме таку назву дістав двохденний відпочинок під горою Яворина. На початку одного з найпопулярніших маршрутів учасники походу в кількох місцях встановили інформаційні знаки «В похід без алкоголю» із закликом до всіх, хто відвідує ці місця, не забувати про національно-патріотичну свідомість та не вживати алкоголь. Своїми враженнями поділився керівник походу, вчитель фізичної культури Тарас Тисяк:
«На мою думку, похід вдався. Судячи з відгуків дітей, які в позаурочний час зробили вилазку в ліс, кожен залишився задоволеним. Під егідою Благодійного фонду громади м. Долина з девізом «В похід без алкоголю» учасники цього заходу пройнялись патріотичним духом, відпочили від повсякденних клопотів та переживань, навчання та постійних побутових проблем. Адже людина на природі відпочиває не тільки фізично, а й психологічно. Подих свіжого гірського повітря, пісні ввечері біля багаття, цікаві розповіді досвідчених туристів та смачна їжа дали змогу відчути весь смак гірських мандрівок, всі їх переваги. Діти піднялись на одну з вершин у підніжжі гори Яворина, побачили чудові краєвиди Українських Карпат і, справді, переконались в тому, що наша земля найкраща. Також кожен спробував відчути себе самостійним, створивши всі необхідні умови для свого комфортного перебування в горах. Дуже б хотілося, щоб кожен учень поділився пережитими враженнями із своїми друзями. Тоді, я впевнений, прихильників здорового способу життя стало б набагато більше!».
Попереду на учнів Долинської спеціалізованої школи-інтернату чекає ще ряд цікавих заходів: конкурс стінгазет, «Веселі Старти», гра «Доміно» для найменших та їх батьків, круглий стіл на тему здорового способу життя, змагання з волейболу та футболу, зйомка тематичних короткометражних фільмів, написання есе та публікація книжки, дебати і завершальний гала-концерт.
Тож на завершення хотілося б побажати всім, хто будь-яким чином причетний до цього проекту, витримки, наснаги і плідної співпраці. А також звернутися до батьків та вчителів усіх навчальних закладів: «Будьте уважні до своїх дітей, до їхньої поведінки та способу життя! Показуйте правильний приклад і не залишайтесь осторонь будь-яких проблем у їх житті! Адже тільки разом ми зможемо створити здорове середовище для підростаючого покоління!»

Оксана Сливчук
Благодійний фонд громади м. Долина

No comments:

Post a Comment