Saturday 1 September 2012

Здорові діти – наше майбутнє

28 серпня у приміщенні Долинської районної дитячої лікарні відбулося відкриття сімейного центру, який був облаштований у рамках проекту «Здорові діти – наше майбутнє». 

Цей проект спрямований на  покращенню стану здоров’я дітей,  об’єднав у співпраці Наталію Височанську, автора ідеї проекту, головного лікаря дитячої лікарні, яка є випускницею Програми "Відкритий світ" 2008 р. та, Мар’яну Федор, юриста Міської Ради, випускницю Програми у 2010 р.,  Благодійний фонд громади м. Долина та Долинську дитячу художню школу. 

За умовами проекту одне з приміщень лікарні облаштували  під  сімейний центр, де діти зможуть  переглядати книжки, малювати чи слухати музику. Над реалізацією задуму працювали 4 митці-волонтери: Іваськевич Марія, Юлія Федів, Сенюк Вікторія, Бітлян Наталія (учениці художньої школи) , які розмалювали стіни і зробили кімнату яскравою, комфортною і затишною.

Церемонію відкриття сімейного центру розпочала менеджер проекту Лариса Галушина, яка розповіла про мету реалізації  проекту та подякувала партнерам. Потім відбулося традиційне освячення оновленого приміщення, щоб маленькі пацієнти швидше одужували та щоб добре велося. Також до слова були запрошені Наталія Височанська, міський голова Володимир Гаразд та волонтер Корпусу Миру США Роберта Ілейжер.  Відкриття центру відвідали Плотніков Сергій Вікторович – перший заступник голови районної державної адміністрації та Олійник Катерина Йосифівна – керівник апарату районної державної адміністрації.  
  
Сімейний центр допоможе дітям швидше видужувати та зменшити їхній стрес під час візитів до лікарні. Яскравий та затишний інтерєр кімнати допоможе  пацієнтам розслабитися та подолати тривогу під час очікування візиту до лікаря. 

Долинська дитяча лікарня щорічно обслуговує понад 2000 дітей, 400 дітей мають церебральний параліч, проблеми з опорно-руховим апаратом, інвалідність та інші захворювання. Найбільша кількість пацієнтів спостерігається восени та взимку. Коридори та палати переповнені хворими дітьми та їхніми батьками. Діти втомлюються, плачуть і, зазвичай, бояться лікарів. Кожен візит є стресовим для дитячої психіки. Лікарня не мала жодного приміщення, створеного для очікування черги до лікаря, де батьки б могли відволікти дитячу увагу, читаючи книжки, малюючи, слухаючи музику, граючись іграшками. 

Дослідження чітко вказують, що ряд навколишніх факторів, включаючи освітлення, колір, аромат, звук, мають значний лікувальний і терапевтичний вплив на пацієнтів. Сприятливе оточення може привести до: швидшого одужування пацієнтів, зменшення болю, а також зменшення стресу батьків та обслуговуючого персоналу. Гарне оточення сприяє кращому самопочуттю. 

Височанська Наталія Мар’янівна зазначила, що цей проект допоміг:

- Створити належні умови перебування дітей у лікарні.
- Створити умови спільного перебування дітей і батьків.
- Обладнати кімнату для навчання батьків елементам догляду за дитиною методом фізичної реабілітації після проведення курсу стаціонарного лікування.
- Надати можливість постійного контакту дітей з батьками під час лікування.
- Забезпечити психологічну підтримку хворої дитини її родиною.
- Забезпечити психологічну адаптацію дитини до умов перебування у лікарні після проведення процедур. 

Проект «Здорові діти – здорове майбутнє» посприяв розвитку волонтерства, демократичних принципів та об’єднав громаду. Ми бажаємо колективу дитячої лікарні успіху у їхній нелегкій роботі та сподіваємося почути приємні новини  про результат використання нового сімейного центру.



Проект профінансовано Посольством США в Україні та реалізовано за підтримки Благодійного фонду громади м. Долина.

                                                Наталія Іванів, Благодійний фонд громади м. Долина












No comments:

Post a Comment