Thursday 12 July 2012

Волонтерство в бібліотеці



Кожен із нас хоча б раз у житті був волонтером. Хтось робив це зважено і цілеспрямовано, а хтось – сам того не усвідомлюючи. Волонтерство  - це можливість щось змінити на краще, комусь допомогти, чогось навчитися.  Це ключ до побудови демократичного суспільства. Саме таку точку зору поділяють волонтери  Корпусу Миру США Роберта і Джеймс Ілейжери, а також Анна Крейцер, які вже понад два роки живуть і працюють у місті Долина Івано-Франківської області.


Роберта і Джеймс – волонтери, які працюють в рамках проекту з розвитку громади, Анна – вчитель англійської мови у загальноосвітній школі. Їхня робота спрямована на досягнення спільної мети: внести позитивні зміни у нашу громаду. В процесі пошуку місця, де можна було б зібрати активних людей різних за віком та уподобаннями, волонтери звернулись до Долинської центральної районної бібліотеки та її директора Людмили Фреїв, яка з того часу стала їхнім постійним партнером. Спостерігаючи за роботою бібліотеки, волонтери переконалися в тому, що це не лише місце, куди можна прийти за новою книгою, а справжній центр громади, своєрідна територія спілкування. Спільно з директором вони почали розробляти шляхи покращення і розширення послуг, що надаються користувачам.

           
Першим кроком стало облаштування  інформаційно-ресурсного центру (ІРЦ) “Вікно у світ”, де мають можливість працювати учасники всіх клубів, які діють при бібліотеці:
     Клуб англійської мови – це можливість поспілкуватися англійською мовою, відвідати цікаві зустрічі, взяти участь у жвавих дискусіях, більше дізнатися про культуру США тощо. Волонтери також залучили до співпраці  Волтера Ейхенбергера, 96-річного жителя штату Мен, який спілкується англійською мовою з долинянами різного віку, удосконалюючи їх знання мови. Для цього він використовує Інтернет, а саме програму Скайп. Спілкування відбувається щоп’ятниці. Також волонтери започаткували клуб англомовного кіно, де люди різного віку можуть цікаво та з користю проводити вільний час.
     Літературна студія «Слово», основним завданням якої є всебічний розвиток, популяризація, підтримка талановитих молодих  поетів-початківців, відродження  інтересу до української та світової літератури шляхом організації літературних  фестивалів, вечорів, скайп-конференцій. Зокрема, в цікавій атмосфері пройшов поетичний міст між літераторами міст-побратимів Долини та Рубіжного Луганської області.
     Клуб “Золота осінь” об’єднує літніх людей. Тут вони разом проводять вільний час, вирішують наболілі проблеми, складні ситуації, знаходять нових друзів.

ІРЦ має універсальний фонд літератури англійською мовою (навчальна, галузева, художня), яка затребувана не тільки  учасниками Клубу англійської мови, а також  вчителями іноземної мови, які використовують її в своїй роботі. Книжковий фонд доповнюють фільми на DVD носіях, які на своїх засіданнях переглядають учасники клубних формувань, беруть користувачі бібліотеки  для сімейного перегляду.

Завдяки грантам, фінансування яких забезпечило Королівство Нідерландів, Посольство Норвегії, Посольство США та програма випускників американських шкіл FLEX, бібліотекою отримано мультимедійну техніку (DVD програвач, ноутбук, проектор та проекційний екран, фліпчартна дошка), яка стала ефективно використовуватись як в бібліотеці, так і за її межами під час проведення таких заходів як: відео-година “Чорнобиль не має минулого часу”, слайд-бесіда “Земля: гніздо життя або сміттєва яма”, літературний вечір “ Любов. Страждання. Боротьба... і Слово” (про Лесю Українку), літературний екскурс  “Слово, сказане самим буттям”, свято духовності “Світло Пересопницького Євангелія: 1561-2011”, участь в інформаційній акції “Збережи тепло — збережи Україну” з переглядом відеороликів, клубні посиденьки на Андрія “Вечорниці, вечорниці — чари вечорові” та інші.

За підтримки волонтерів в бібліотеці відбулася презентація відомої програми обміну для студентів вищих навчальних закладів Work and Travel. Захід проводили представники інформаційно-консультативного центру «Освіта» (м. Львів), які розповіли про принципи цієї програми та про можливості навчання за кордоном. Також презентували програму обміну для учнів 8-10 класів FLEX (Future Leaders Exchange Program). Ця програма дає можливість українським школярам протягом одного року навчатись у школі в США, проживаючи в американській сім'ї. Зустріч провели учасниці програми FLEX попередніх років Оксана Мороз (2007-2008), Галина Білецька (2006-2007), Інеса Качурівська (2006-2007) і Анастасія Кінельська (2004-2005). Дівчата розповідали про свої враження від навчання у США, ділилися досвідом та відповідали на запитання.

Оголошення результатів конкурсу програми FLEX на 2012 рік відбулося 9 квітня.  Підготовкою учнів до тестування цього року займалася волонтерка Корпусу Миру США Анна Крейцер. Вона проводила щотижневі спеціальні заняття протягом вересня-жовтня 2011 року в ІРЦ. Надзвичайно приємною звісткою стала перемога Анастасії Корякіної, учениці 10-го класу Долинської спеціалізованої школи-інтернату і Юліани Павлик, учениці 9-го класу Долинської спеціалізованої школи №6, в результаті якої вони отримали змогу навчатись у США.

Навесні цього року за ініціативи Роберти Ілейжер був створений відеоролик для участі в конкурсі «БібліоКіноФест: Кадри вирішують все», який проводився в рамках програми «Бібліоміст». До творчого процесу волонтерка залучила учасників всіх клубів, що діють при  бібліотеці, а також активних членів громади. Інформаційний продукт, створений нами, – це розповідь громади міста Долина, людей різних поколінь, національностей, уподобань. Усіх їх об’єднало бажання стимулювати участь громадян у житті міста і району, зміцнити громадянську активність та сприяти досягненню соціальних і освітніх цілей. І осередком цієї діяльності є Долинська центральна районна бібліотека.

Наступним кроком спільної роботи з волонтерами стане організація молодіжного прес-центру «Активна молодь – перспективна громада», який розпочне свою роботу при бібліотеці вже у вересні.

Досвід співпраці з волонтерами дав можливість урізноманітнити роботу з користувачами бібліотеки, зробити заходи цікавішими, покращити рівень послуг та розширити спектр інноваційних форм освіти. Понад 200 студентів і вчителів відчули  покращення рівня послуг протягом останніх трьох років. Нові ресурси дозволили нашим бібліотекарям розширити свої знання та співпрацювати з програмою "Бібліоміст". 

               Роберта Ілейжер, волонтер Корпусу Миру США в Україні,
                                                Наталія Іванів, Благодійний фонд громади м. Долина


No comments:

Post a Comment