Tuesday 29 May 2012

Здорові діти – наше майбутнє

Саме таку назву має новий проект  по покращенню стану здоров’я дітей, який об’єднує у співпраці Наталію Височанську, автора ідеї проекту, головного лікаря дитячої лікарні, яка є випускницею Програми "Відкритий світ" 2008 р. та, Мар’яну Федор, юриста Міської Ради, випускницю Програми у 2010 р., а також Благодійний фонд громади м. Долина. 

За умовами проекту одне з приміщень лікарні стане дитячим та сімейним центром, де діти могли б переглядати книжки, малювати чи слухати музику. Над реалізацією задуму працюватимуть 10 митців-волонтерів, які розмалюють стіни і зроблять кімнату яскравою, комфортною і затишною.

Ми  хочемо допомогти дітям швидше видужувати та зменшити їхній стрес під час візитів до лікарні. Розмалювавши стіни, волонтери допоможуть пацієнтам розслабитися та подолати тривогу під час очікування візиту до лікаря. 

Долинська дитяча лікарня щорічно обслуговує понад 2000 дітей, 400 дітей мають церебральний параліч, проблеми з опорно-руховим апаратом, інвалідність та інші захворювання. Найбільша кількість пацієнтів спостерігається восени та взимку. Коридори та палати переповнені хворими дітьми та їхніми батьками. Діти втомлюються, плачуть і, зазвичай, бояться лікарів. Кожен візит є стресовим для дитячої психіки. Лікарня не має жодного приміщення, створеного для очікування черги до лікаря, де батьки б могли відволікти дитячу увагу, читаючи книжки, малюючи, слухаючи музику, граючись іграшками. 

Дослідження чітко вказують, що ряд навколишніх факторів, включаючи освітлення, колір, аромат, звук, мають значний лікувальний і терапевтичний вплив на пацієнтів. Сприятливе оточення може привести до: швидшого одужування пацієнтів, зменшення болю, а також зменшення стресу батьків та обслуговуючого персоналу. Гарне оточення сприяє кращому самопочуттю. 

Височанська Наталія Мар’янівна зазначає, що цей проект допоможе:
- Створити належні умови перебування дітей у лікарні.
- Створити умови спільного перебування дітей і батьків.
- Обладнати кімнату для навчання батьків елементам догляду за дитиною методом фізичної реабілітації після проведення курсу стаціонарного лікування.
- Надасть можливість постійного контакту дітей з батьками під час лікування.
- Забезпечить психологічну підтримку хворої дитини її родиною.
- Забезпечить психологічну адаптацію дитини до умов перебування у лікарні після проведення процедур. 

Проектними партнерами є 4 організації: учні та вчителі художньої школи, фотоклуб "Промінь", працівники дитячої лікарні та Благодійний фонд громади м. Долина. Цей проект сприяє розвитку волонтерства, демократичних принципів та об’єднує громаду.

У процесі реалізації проекту працівники лікарні більше дізнаються про волонтерство, учні та вчителі художньої школи закріплять навики, отримані на тренінгах з фандрейзингу, волонтерства, написання проектів, адвокасі та під час проведення спільних заходів з Благодійним фондом. Лікарня отримає сімейний центр з великою кількістю іграшок і засобів, де батьки проводитимуть час з дітьми, що помітно зменшить дитячий  стрес. Цей проект стане зразком для інших лікарень в Івано-Франківській області. 

Проект фінансується Посольством США в Україні та відбувається за підтримки Благодійного фонду громади м. Долина.

                                                Наталія Іванів, Благодійний фонд громади м. Долина

No comments:

Post a Comment