Monday 12 December 2011

Андріївські вечорниці об’єднали покоління

Узимку, коли завершувалася робота в полі, частішали дівочі та парубочі гуляння. Це було 13 грудня і вважається днем пам`яті мученицької смерті одного із дванадцяти апостолів Христових – Андрія Первозванного.   Цей день є одним із найцікавіших і найтаємничіших, коли відбуваються заклинання й угадування майбутнього. Вечорниці на Андрія присвячені веселощам, іграм, музикам, обрядовим церемоніям і забавам. Невід’ємним компонентом цього свята є всіляке ворожіння, насамперед ворожіння про шлюб. Здебільшого андріївські ворожіння були тільки дівочими.
11 грудня у приміщенні Долинської центральної районної бібліотеки відбулося модернізоване святкування Андріївських вечорниць. Ініціаторами проведення заходу стали директор бібліотеки Людмила Фреїв та президент клубу "Золота осінь" Світлана Швець. До заходу долучилися близько 55 людей: працівники бібліотеки, клуб «Золота осінь»,  літературна студія «Слово» та клуб англійської мови. Захід об’єднав в одне ціле різні покоління: молодь зацікавлено слухала розповіді про те, як святкували Андріївські вечорниці в давнину, а представниці клубу «Золота осінь» радо ділилися спогадами та розповідали історії з власного життя. Дуже цікаво було слухати згадки про ворожіння на Андрія і надзвичайно вразило те, що багато ворожінь насправді здійснилися. 
Захід потішив чудовою організацією: піснями, танцями, віршами, театралізованими сценками. Кожен вніс свою лепту, щоб зробити цей день незабутнім.  Особливу атмосферу створило також святкове оформлення залу, учасники дійства, одягнені в традиційні вишивані однострої,  частування домашнім узваром, варениками, пиріжками і печивом. 
 
Захід відбувся за підтримки волонтерів Корпусу Миру США Роберти та Джеймса Ілейжерів. 
                                                Наталія Іванів, Благодійний фонд громади м. Долина    

   

 






No comments:

Post a Comment