Monday 11 February 2013

Проект «Соціальні перетворення»: ще один крок на шляху до успіху


Минулого року Благодійний фонд громади м. Долина  виграв проект «МАТРА»  Посольства Нідерландів, за умовами якого були відібрані 10 організацій з різних областей Західної України, що пройшли 4-денний тренінг у Долині та отримали можливість боротися за отримання фінансування від Благодійного фонду для реалізації власних проектних ідей.

За результатами відбору переможцями стали Долинська міська рада у партнерстві з ГО «Центр підтримки та розвитку реформ», Городенківський та Коломийський міські центри соціальних служб для сім’ї дітей та молоді, Коломийський міський благодійний фонд «Крокус» та Кременецька школа-інтернат (Тернопільська область).

З 4 по 6 лютого в Долині відбулася організаційна зустріч переможців та другий етап тренінгів перед початком реалізації проектів.

Пропонуємо до вашої уваги короткий огляд проектних ідей, які втілюються в життя вже сьогодні.

Долинська міська рада та ГО «Центр підтримки та розвитку реформ»

Назва проекту: «Запровадження системи електронної черги дітей міста Долина для вступу до дошкільних навчальних закладів»

Мета: Забезпечити прозорий процес зарахування дітей в ДНЗ.

Проект розрахований на жителів міста Долина, у яких виникла потреба влаштування дітей в дошкільні навчальні заклади.  У  Долині є 5 дитсадків, у кожному з яких в середньому 748 дітей. За результатами статистичних даних в м. Долина близько 1000 дітей віком до 6 років. Із них щорічно можна зарахувати до садків  200-220 дітей. Черга в ДНЗ на сьогоднішній день становить майже 460 дітей. В останні 10 років спостерігається приріст населення і щорічна потреба в забезпеченні дошкільною освітою стрімко зростає. Провівши аналіз влаштування дітей в ДНЗ та опитування громадян, явним стає факт зарахування дітей з порушенням черговості. Таке становище породжує недовіру громадян до влади та унеможливлює відкритий процес зарахування дітей до ДНЗ.
Провівши інформаційну компанію та запровадивши електронну чергу прийому дітей в садочки можливо одночасно вирішити декілька проблем: зробити процес прозорим і доступним для всіх бажаючих, ліквідувати прояви корупції в ДНЗ при зарахуванні дітей, надати можливість батькам влаштуватися на роботу, підвищити довіру громадян до органів влади.

Городенківський міський центр соціальної служби для сім’ї дітей та молоді
Назва проекту: «Соціалізація дітей з особливими потребами»
Мета: Змінити хибне сприйняття соціумом дітей з особливими потребами.

На сьогоднішній день  в Городенківському  районі проживає  271 дитина з фізичними вадами та дефектами мови. 35 з них отримують середню освіту не виходячи з дому. Проект допоможе  розпочати процес соціалізації цих дітей, щоб дати їм шанс самореалізуватися та відчути себе повноцінними членами громади.  Відбудеться  ряд  соціальних заходів та спеціальних тренінгів для волонтерів і батьків, щоб навчити їх правильно працювати з особливими дітьми та допомогти їм адаптуватися в громаді.

Самореалізація молоді через працевлаштування

Назва проекту: Коломийський міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді

Мета: Змінити  негативне ставлення до прийому на роботу молодих спеціалістів без попереднього досвіду роботи.

У місті проживає понад 17 тисяч молодих людей віком до 35 років. У 2012 році  до центру зайнятості звернулось 3058 осіб, працевлаштовано 2252 особи, що становить 73,6 %. В навчальних закладах міста навчається 6 449 студентів, які в подальшому стануть потенційними  шукачами роботи. Майже 3 тисячі людей залишається  не зайнятими. 20 % молодих осіб з числа безробітніх займаються пошуками роботи самостійно. З метою можливості подальшого працевлаштування проект допоможе навчити молодь правильно спілкуватися з роботодавцями, складати резюме, дотримуватися дрескоду.
Багато підприємців, які мають власний бізнес і потребують працівників, не мають навиків роботи з персоналом і часто не вміють правильно підбирати команду. В рамках реалізації проекту ця категорія потенційних роботодавців також буде залучена до навчання.

Кременецька школа-інтерат. Тернопільска область
Назва проекту:  «Крок у життя»
Мета: забезпечити вихованців школи-інтернату отриманням соціально-необхідних життєвих знань, умінь та навичок; розвивати почуття власної гідності, самоствердження; виховувати усвідомлення  необхідності дотримання здорового способу життя. 

Протягом року в цьому навчальному закладі постійно проживають 35-40 учнів віком 6-15 років. Школа для таких дітей стала рідною домівкою. Тут вони навчаються, харчуються, спілкуються з однолітками. Ці діти постійно перебувають на території закладу, який розміщений на окраїні міста та оточений лісом. Протягом тижня вони зайняті на уроках та в гуртках,  тому навчальний тиждень проходить непомітно. Але коли наступають вихідні дні, життя у школі завмирає. Багатьох дітей батьки забирають додому. Залишаються лише «постійні жителі». Працівники школи-інтернату забезпечують все, чого потребують діти. Для вихованців готують їжу, перуть речі, піклуються про чистоту. Таким чином, після закінчення школи діти зовсім не пристосовані до життя.  


Коломийський міський благодійний фонд «Крокус»
Назва проекту: «Розвиток програми арт-терапії для молоді з особливими потребами»
Мета: Запровадити програму арт-терапії для осіб з інтелектуальною недостатністю, щоб допомогти людям з особливими потребами повною мірою реалізувати свій творчий потенціал.

Крокус» опікується 63 сімями Коломийського району, в яких ростуть та виховуються діти та молоді люди з інтелектуальною недостатністю. Вони не мають можливості реалізувати свої потреби, творчий потенціал та здібності, оскільки не залучені до жодного місцевого закладу освіти чи культури. Це призводить до погіршення якості їхнього життя, напружених психологічних ситуацій у сімях, депресій, агресії, втечі з дому, навіть до спроб самогубства. Під час спілкування з батьками  виявили, що більшість бажає отримувати послуги арт-терапії. Фахівці навчатимуть  волонтерів та батьків, щоб ті змогли перейняти досвід та самостійно проводити схожі  заняття в майбутньому.

       


                                         








* Проект фінансується Королівством Нідерландів, адміністрування проекту – Благодійний фонд громади м. Долина

                                                    Наталія Іванів, Благодійний фонд громади м. Долина