Tuesday 5 March 2013

Проект «Соціальні перетворення»: ще один крок на шляху до успіху (Городенка)


У місті городенка відбулася презентація проекту «Соціалізація дітей з особливими потребами», яку провела директор районного центру соціальних служб для сім’ї дітей та молоді Наталія Дубковецька. 

Фінансування на реалізацію проекту Городенківський міський центр соціальної служби для сімї дітей та молоді отримав від Благодійного фонду громади м. Долина в рамках проекту MATRA Посольства Королівства Нідерландів.

Представлення проекту зробили для зацікавлених установ, які мають відношення до дітей з особливими потребами (керівництво райдержадміністрації, управління праці та соціального захисту населення, відділ освіти, центральна районна лікарня, відділ у справах сім’ї, молоді та спорту, служба у справах дітей, фахівці із соціальної роботи районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, волонтери, представники загальноосвітніх шкіл району, центральна районна біблілотека). Учасників презентації також ознайомили із метою та задачами проекту, графіком та планом заходів, показали результати анкетування, яке проводили між батьками, що виховують дітей з обмеженими можливостями. Загалом захід відвідало 105 людей.

Наступним кроком стало проведення  навчального тренінгу для 15 волонтерів під назвою: «Інтелектуальна інвалідність (розумова відсталість)/ порушення розумового розвитку». Волонтери отримали знання про те, як працювати з дітьми з особливими потребами та як почувають себе діти з розумовими вадами розвитку.

Довідкова інформація:   

Мета проекту: Змінити хибне сприйняття соціумом дітей з особливими потребами.

На сьогоднішній день  в Городенківському  районі проживає  271 дитина з фізичними вадами та дефектами мови. 35 з них отримують середню освіту не виходячи з дому. Проект допоможе  розпочати процес соціалізації цих дітей, щоб дати їм шанс самореалізуватися та відчути себе повноцінними членами громади.  Відбудеться  ряд  соціальних заходів та спеціальних тренінгів для волонтерів і батьків, щоб навчити їх правильно працювати з особливими дітьми та допомогти їм адаптуватися в громаді.

* Проект фінансується Королівством Нідерландів, адміністрування проекту – Благодійний фонд громади м. Долина

                                                   Наталія Іванів, Благодійний фонд громади м. Долина






Проект «Соціальні перетворення»: ще один крок на шляху до успіху (Кременець)


Нещодавно ми розповідали вам про 5 організацій-переможців, які отримали гранти від Благодійного фонду громади м. Долина для реалізації проектів у своїх містах. Вчора ми отримали перші новини від Кременецької школи-інтернату, яка реалізовує проект «Крок у життя».

Вихованці школи вже здійснили оглядову екскурсію до перукарні, а також стали учасниками майстер-класів з перукарської справи.  Координатор проекту Діана Мельник поділилася з нами  враженнями про те, як пройшов захід: «Я була вражена тим, з яким захопленням діти слухали майстрів та намагались власноручно створити свої перші зачіски. Навіть хлопчики активно приймали участь та намагались приборкати неслухняне волосся».

Довідкова інформація:

Мета: забезпечити вихованців школи-інтернату отриманням соціально-необхідних життєвих знань, умінь та навичок; розвивати почуття власної гідності, самоствердження; виховувати усвідомлення  необхідності дотримання здорового способу життя.

Протягом року в цьому навчальному закладі постійно проживають 35-40 учнів віком 6-15 років. Школа для таких дітей стала рідною домівкою. Тут вони навчаються, харчуються, спілкуються з однолітками. Ці діти постійно перебувають на території закладу, який розміщений на окраїні міста та оточений лісом. Протягом тижня вони зайняті на уроках та в гуртках,  тому навчальний тиждень проходить непомітно. Але коли наступають вихідні дні, життя у школі завмирає. Багатьох дітей батьки забирають додому. Залишаються лише «постійні жителі». Працівники школи-інтернату забезпечують все, чого потребують діти. Для вихованців готують їжу, перуть речі, піклуються про чистоту. Таким чином, після закінчення школи діти зовсім не пристосовані до життя. 

* Проект фінансується Королівством Нідерландів, адміністрування проекту – Благодійний фонд громади м. Долина.

                                                Наталія Іванів, Благодійний фонд громади м. Долина