Tuesday 1 November 2011

Крізь об’єктив «Променя»



31 листопада відбулося урочисте засідання Долинського фотоклубу «Промінь». Зустріч розпочалася приємною звісткою від Тетяни Любомирівни Сенів про те, що фотоклуб подав на розгляд до управління культури документи на присвоєння фотоклубу звання «народного».

А також у рамках засідання фотоклубу відбулося закриття виставки стрийського фотографа Миколи Ханаса під назвою «Бачило око», яка діяла у музеї «Бойківщина». Він представив до уваги пошановувачів фотомистецтва близько 120 світлин, на яких зображені пейзажі Бойківського краю у різні пори року. Пан Микола приїхав зі своєю дружиною Зеновією, яка є працівником Стрийського краєзнавчого музею «Верховина».   Вона поділилася розповідями про те, як подорожує разом з чоловіком з метою  зафіксувати у фотографіях пам’ятки культури та архітектури Долинського та Стрийського районів, адже зберегти історію нашого краю у фотографіях – це найважливіше завдання для кожного краєзнавця, музейника і фотографа.
 
Відвідав зустріч фотоклубу також ще один фотограф зі Стрия пан Степан, який розповів про розвиток фотосправи на Стрийщині. Фотографи говорили про те, що варто було б організувати спільний пленер, щоб створити колекцію світлин «Долинщина зимова», а також запропонували працівникам Стрийського музею «Верховина» зробити підбірку фотографій з їхніх фондів, які розповідають про історію Долинщини.

Наприкінці зустрічі волонтер Корпусу Миру Роберта Ілейжер, яка також є членом Долинського фотоклубу «Промінь», зробила презентацію своїх фотографій, які привезла з сонячної Хорватії. Роберта та Джим нещодавно повернулися з відпустки і вирішили поділитися враженнями від побаченого з колегами по роботі та друзями. Окрім членів фотоклубу та краєзнавців презентацію відвідали також Алла Шевченко, Людмила Фреїв та Руслана Гаврилків. Всі зацікавлено слухали розповідь Роберти про те, де їм довелося побувати, та подумки переносилися з одного мальовничого куточка Хорватії в інший.

У ході дружньої розмови згадували про те, як саме був створений долинський фотоклуб. Адже саме Робін стала ініціатором цієї ідеї. Одного дня  фотографи зібралися для зустрічі з Робін, оскільки вона також професійно фотографує, і їй було цікаво дізнатися, чим займаються наші фотографи. Саме тоді Юрій Черневий запропонував зробити зустрічі регулярними і започаткувати клуб. Згодом цю ідею підтримав міський голова Володимир Гаразд, і фотоклуб «Промінь» розпочав свою діяльність.

На сьогоднішній день фотоклуб уже має певні здобутки: вересень 2010, виставка у Дрогобичі в рамках святкування Дня міста; створений фотокаталог клубу; жовтень 2011, виставка у Івано-Франківському обласному науково-методичному центрі разом з іншими фотоклубами області. 

Двері фотоклубу «Промінь» завжди відкриті для молодих фотомитців. Учасники клубу планують створити фотокурси для тих, хто прагне опанувати мистецтво фотографії, має цікаві ідеї та бажання удосконалювати свої навики. Отож беріть свою фотокамеру і приєднйтеся до нас !!!

Для детальної інформації звертайтеся за тел. 2-74-40, 2-79-90, а також відвідайте наш сайт: http://www.fotopromin.if.ua, http://museum.dolyna.info.

                              Наталія Іванів, Благодійний фонд громади м. Долина

                                                       Хорватія
                                                                                                                                   

No comments:

Post a Comment